Voor anker in Vivero (Esp)

Voor anker in Vivero (Esp)

donderdag 30 mei 2013


Opportunisten 29-05-2013
Dunkerque – Boulogne sur mer

Zeilers zijn opportunisten. Het is een uitspraak die Cees graag gebruikt. Hij bedoelt daar eigenlijk mee dat wanneer gunstige omstandigheden zich voordoen je het niet moet laten om van die geluk gebruik te maken. Draait de wind naar een gunstige hoek is het bijvoorbeeld best mogelijk om een haventje verder te varen.

Wij zijn zeer opportunistische zeilers, want we zijn op onze reis van Dunkerque naar Boulogne sur mer een paar keer van plan gewisseld. Het begon eigenlijk de dag daarvoor. Sam en ik hadden toen een discussie over wanneer we moesten opstaan. Ik wilde om 8:30 opstaan, dat was het eerste uur met gunstig tij. Sam wilde 7:00 opstaan, dan zou het tij in ieder geval gunstig zijn in het kanaal. Daar is de stroming het sterkste en is het het belangrijkst dat je de stroom mee hebt. We waren het allebei erover eens dat we in ieder geval niet met tegenstroom in het kanaal moesten zitten. Uiteindelijk vertrokken we om 10:00. Eerst even tanken, met tij mee vaar je immers zo 7 knopen.

Het eerste plan was om van Dunkerque naar Calais te varen en die reis verliep voorspoedig. De wind zat weliswaar tegen (kwam uit de Zuidwesthoek), maar de sterke stroom voer ons in rap tempo naar Calais. Om de een of andere reden heeft Cees een hekel aan Calais, want toen de haven aan 't begin van de middag verscheen werd het plan gewijzigd. “Ik heb op de radio gehoord dat de wind naar het Noorden gaat draaien. En 't gaat nu zo goed dat we Boulogne ook wel halen. Ja Bram, zeilers zijn opportunisten.”

Tegen die tijd begon het natuurlijk tegen te zitten. De stroom sloeg om, zodat we precies met stroom tegen in het kanaal zaten. En de wind draaide natuurlijk niet, die bleef rustig vanuit het Zuidwesten tegenzitten. In eerste instantie probeerden we, opportunisten die we zijn, kruisende de “kaap van de grijze neus” te ronden (dat is de kaap die aan de zuidwestpunt van het kanaal ligt). Dat ging echter steeds minder goed. We moesten zo scherp kruisen dat we niet noemenswaardig vooruit kwamen. (Ik ging tegen die tijd een tukje doen, sliep een uurtje, en kwam weer boven om te concluderen dat die rotneus me nog steeds aan zat te kijken. Een mooie neus, dat wel, maar wel steeds weer dezelfde neus.)

Toen Sam op een gegeven moment zei “Volgens de navigatie waren we hier een uur geleden ook” besloten we toch maar de motor bij te zetten. De zeilen werden binnengehaald (er sneuvelde nog een lazy jack gedurende die operatie) en we tuften met een slakkenvaartje om de kaap heen. Daar kwam het fortuin toch weer een beetje op onze hand. Het laatste stuk konden we zeilend afleggen en tegen het vallen van de avond bereikten we de haven van Boulogne. Een behoorlijke meevaller was dat het nog licht was. Zo hebben we, opportunisten die we zijn, toch nog een haventje extra gepakt.

Tip van de dag: “Zeilers hebben altijd voorrang.” Dirk Moons (Tijdens het passeren van het kanaal terwijl er een grote ferry op hem af kwam. Sam corrigeerde dit nog door toe te voegen dat andere zeilers met zeilen over bakboord wel voorrang op jou kunnen hebben.)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten