Voor anker in Vivero (Esp)

Voor anker in Vivero (Esp)

vrijdag 31 mei 2013


In het aquarium 30-05-2013
Boulogne sur mer

30 Mei gingen de boekaniers niet uit varen, maar bezochten ze een aquarium. Het was een ideetje van Dirk. Die was een half jaar geleden een dagje in Boulogne sur mer geweest met andere mensen. Hij was op die dag langs het strand gaan wandelen en had onder andere Duits oorlogstuig bekeken. Dat vond hij allemaal erg indrukwekkend, maar eenmaal terug hadden zijn reisgenoten hem over het bijzondere aquarium verteld. Nu hij bij toeval weer in Boulogne was geraakt wilde hij dat natuurlijk niet missen. En ons maakte het niet veel uit dus gingen we naar het aquarium.

De kosten voor een kaartje waren zo rond de vijftien euro de man, niet heel goedkoop voor een entreeticket. Inwendig hoopte ik dan ook witte haaien en walvissen te zien, beesten die eigenlijk te groot zijn voor zo'n aquarium. Maar je weet maar nooit. Een aantal jaren geleden werd ik ook heel erg positief verrast in Valencia. Bovendien kregen we studentenkorting.

Binnen zwermden de kinderen om ons heen. Een school had waarschijnlijk een dagje uit, want meestal bezochten ze in groepjes de verschillende tanks. Om iets te zien moest je je echt langs die kinderen wurmen. Het aquarium was overigens ook uitstekend geschikt voor kinderen en had een hoog educatief gehalte. Bij ieder bordje stond wel beschreven hoe die vis destructief was voor zijn omgeving of hoe deze met uitsterven bedreigd werd. Ook was er aandacht voor verschillende projecten om bedreigd zeeleven te beschermen.

Het hele aquarium was opgebouwd in de sfeer van de oceaan, een donkere omgeving wanneer je bij de diepzeevissen stond en rotsen bij de kant alsof je je aan een waterkant bevond. Hoewel al die franje erg mooi was, waren de eerste vissen niet erg indrukwekkend. Ze waren grijs en ook een beetje dik. Ik moest daardoor almaar denken aan de viskramen die we hadden gezien op de route naar het aquarium toe. De hele verdere bezichtiging had ik lekkere trek. Ik vertelde dit aan Cees, maar hij had die associatie niet. “Weet je wat het is? Er zwemmen geen uitjes bij.”

Zo rond de tiende zaal werden de vissen wel wat groter. Op een gegeven moment kwamen we bij een zaal met een piramidevormige waterbak waar een soort tonijnen in zwommen (die vissen met dat rode vlees).Veelkleurig waren ze niet, maar het is wel altijd een schitterend gezicht hoe die dieren zich met zoveel gemak door het water bewegen. Sam kwam op mij toegelopen. “Wat ze hier wel gek hebben gedaan is dat ze de piramide niet aan de grond hebben vastgemaakt. De hele aquariumconstructie hangt. En dat is zwaar hoor. Er zit, wat zal het zijn, toch maar zo 20 kuub in die tanks?”

Cees had de pas er goed in en zo rond zaal 22 kwamen we bij zeeleeuwen. Normaal staat Cees bij de ingang van de volgende zaal, maar hier besteedde hij meer dan gewone aandacht aan het bekijken van de dieren. De zeeleeuwen hadden een behoorlijk groot aquarium, maar omdat ze zich zo gemakkelijk door het water bewegen lijkt het of ze toch ruimte tekort kwamen. Eén zeeleeuw zwom de hele tijd met speels gemak rondjes in zijn tank. Cees: “Volgens mij verveelt hij zich kapot”

Tip van de dag: “A guinness a day keeps the doctor away.” Dirk Moons (over vies bier.)



1 opmerking:

  1. Hoi
    De stukken tekst staan dan weer onder Ayamonte en dan weer op de startpagina! Heb jullie niet onderweg een vis gevangen?!
    Ik lees met heel veel plezier het verslag.
    groetjes,
    Monique

    BeantwoordenVerwijderen