Voor anker in Vivero (Esp)

Voor anker in Vivero (Esp)

woensdag 26 juni 2013

Traject Póvoa de Varzim – Aveiro (P)

Traject Póvoa de Varzim – Aveiro (P)
Dinsdag 25 juni 2013

's-Maandags zijn Sam en zijn oom Marten, vergezeld door Monique met een huurauto naar een ander lid van de familie Krikken in de binnenlanden van Portugal geweest.
Een lange autorit hadden ze er graag voor over.
Inmiddels heeft Cees internet voor Portugal geregeld en andere klusjes aan boord verricht.
's-Avonds om half elf arriveerde Peter met de metro vanaf het vliegveld.

De ochtend van dinsdag 26 juni werd besteed aan het terugbrengen van de autosleuteltjes, afrekenen met de havenmeester, drinkwater bijvullen en een laatste douche.
Om tien uur Portugese tijd vertrokken we uit de haven van Póvoa de Varz im. Al vlug kregen we een goede bakstag wind over de stuurboordzijde.
Met volle zeilen deden we eerst zo'n 5 tot 6 knopen.
Om twee uur draaide de wind naar het NNW en hebben we de zeilen inde vlinder of melkmeisje stand gezet. Met 18 - 20 knopen wind liep De Boekanier tegen de 7 knopen over de grond.

De bestemming was op dat moment nog wat onzeker. De keuze was of een verre haven en na middernacht aankomen of de Ria de Aveiro waar tussen vissersbootjes geankerd kon worden in ondiep water Toen later op de dag de wind afzwakte tot 12-13 knopen werd de keuze min of meer voor ons gemaakt: Aveiro dus..

In Aveiro probeerde we eerst aan te leggen aan de zijkant van een legerboot vóór de militaire vliegbasis, maar dat werd door dienstdoende officier niet gewaardeerd. Dus verder een plekkie zoeken.
Ankeren tussen kleine vissersbootjes was geen optie, omdat de plekken voor De Boekanier te klein waren om 30 meter ketting uit te leggen.
Uiteindelijk een soort van kadetje gevonden waar we tegenaan konden liggen. Het was op dat moment echter hoogwater en de diepte naast die kade was minder dan het verval tussen eb en vloed.
Het water zakte snel en toen we terugkwamen bij de boot, na gegeten te hebben in het tegenover ons liggende restaurant, was er nog maar 10 cm water onder de kiel.


Met een zijanker hebben we het schip toen een paar meter van de wal af in dieper water getrokken. Half geankerd en half vastgelegd aan de wal hebben we de nacht doorgebracht. 
Elk uur heeft één van ons de situatie gecheckt en toen om 04:00 's nachts de wind vanaf land aantrok heeft Sam de boot weer vastgemaakt aan de kade. Inmiddels was het water ook weer aan het stijgen.

De volgende ochtend ontbeten in de plaatselijke paderia en om acht uur al zeilend de haven weer verlaten.


Cees

Geen opmerkingen:

Een reactie posten